Панел дискусија – Индустрија 4.0 – могућности и изазови за државе региона

На Факултету за производњу и менаџмент Требиње, данас је у оквиру 8. међународне конферецније „IRMES“ 2017 одржана Панел дискусија на тему: Индустрија 4.0 – могућности и изазови за државе региона.

Индустрија 4.0 у свијету постоји још од 2011. године као модел развоја најјаче индустријске земље данас – Њемачке. Концепт Индустрије 4.0 подразумјева аутоматизацију у индустрији, у првом реду IT технологију,  cloud технологију, cyber системе и сл. Како Република Србија има изграђен национални оквир за Индустрију 4.0, данашњи панел у оквиру конференције искориштен је као прилика да се и остале земље региона укључе у овај програм.

Као основ за дискусију на панелу послужиле су презентације које су припремили модератори панела:

  1. проф. др Радивоје Митровић, Машински факултет Београд;
  2. проф. др Драган Ђурђановић, Машински факултет Остин, САД;
  3. проф. др Видосав Мајсторовић, Машински факултет Београд.

Презентације које су припремили модератори панела обухватиле су сљедеће теме: Индустрија 4.0 – дефиниција, структура и концепт развоја, затим програми Индустрије 4.0 у свијету и државама региона, цјеложивотно учење са аспекта Индустрије 4.0 и сл.


Панел дискусија - Индустрија 4.0

Предавање по позиву професора Каемпера у оквиру конференције „IRMES“ 2017

У оквиру 8. међународне конферецније „IRMES“ 2017 одржано је предавање по позиву, професора Клауса Питера Каемпера са Факултета за машинство и мехатронику Универзитета примјењених наука у Ахену (Њемачка), на тему: „Технологија микросистема и индустријска примјена – стање и тренутни трендови“.

 

Осим учесника конференције, професора, сарадника и студената Факултета за производњу и менаџмент Требиње, предавање је привукло пажњу и многих привредних субјеката из окружења. Професор Каемер слушаоцима је приближио савремене свјетске трендове у процесима и технологији микросистема, представио модерне материјале као и тренутно стање на пољу микросистема у свијету.


Предавање по позиву професора Каемпера

Други дан 8. међународне конференције „IRMES“ 2017 започео је радом по секцијама

Други дан 8. међународне конференције „IRMES“ 2017 започео је радом по секцијама.

У три секције конференције:

1. Mechanical Systems and Elements;
2. New Production Technologies and Materials;
3. Sustainable Development in the Energy Industry

изложени су научно-истраживачки радови учесника конференције, при чему је дошло до размјене искустава и стварања нових идеја и концепата.


Други дан 8. међународне конференције "IRMES" 2017

Пријава испита – Септембарски рок – II термин

Обавјештавају се студенти да пријава испита за Септембарски испитни рок – други термин почиње данас и трајаће до 14.09.2017. године до 23:59 часова

Студенти који нису уписали љетни семестар као и студенти који нису измирили своје обавезе неће моћи пријавити испите.

 

СТУДЕНТСКА СЛУЖБА