Сарадња са ФТН: “Инжењерство информационих система и технологија” нови смјер на ФПМ Требиње

Факултет за производњу и менаџмент /ФПМ/ Требиње планира да у академској 2024/25. години отвори нови студијски програм „Инжењерство информационих система и технологија“, који ће ова високошколска установа реализовати уз подршку Факултета техничких наука /ФТН/ из Новог Сада.

Ово је истакнуто након састанка градоначелника Требиња Мирка Ћурића и декана ФПМ-а Обрада Спаића, који је данас одржан у Градској управи.

Спаић је навео да би студијски програм, који је у потпуности усклађен са програмом ФТН-а, од октобра требало да дочека до 25 студената.

„Надамо се да би први уписни рок требао бити организован већ у јуну. Елаборат  о оправданости извођења студијског програма је прошао све релевантне органе Универзитета у Источном Сарајеву и тренутно је у завршној фази почетне акредитације коју спроводи Агенција за високо образовање Републике Српске. Очекује се да ће овај поступак бити завршен у најскоријем року“, казао је Спаић.

Појашњава да ће, имајући у виду споразум о сарадњи између ФПМ-а и ФТН-а из Новог Сада, студенти требињског факултета имати могућност студентске мобилности, на начин да један или два семестра предавања, вјежбе и испите релизују у Новом Саду, односно обратно.

„Наставни кадар новог студијског програма чини 30 реномираних  наставника  Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Факултета за производњу и менаџмент Требиње и матичних факултета Универзитета у Источном Сарајеву“, навео је Спаић.

Студијски програм је конципиран тако да прати најсавременије тенденције у области информационих система и технологија ради њихове примијене у развоју комплексних софтверских рјешења примјењивих у различитим системима.

„Имајући у виду савремене потребе тржишта рада, постоји реалан  интерес различитих компанија за отварањем представништава у нашем граду, а недостатак  кадра из области информационих система  представља препреку за реализацију бројних развојних пројеката.. Студенти овог студијског програма би још у току студија могли бити ангажовани у овим компанијама кроз различите програме сарадње и усавршавања“, појаснио је Спаић.

Он је рекао да ће свршени студенти имати звање инжењера информационих технологија.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је отварање новог студијског програма на требињском ФПМ резултат изузетно добре сарадње коју ова високошколска установа и Град Требиње имају са новосадским ФТН.

„Недавно сам присуствовао обиљежавању Дана ФТН-а у Новом Саду гдје сам присуствовао свечаној академији. Декан факултета Борис Думнић и велики број његових сарадника са одушевљењем су подржали будући студијски програм и изразили спремност да буду дио тима који је, уз домаћи и кадар Универзитета у Источном Сарајеву, реализовати наставу у Требињу“, навео је Ћурић.

Он је истакао и да је отварање овог студијског програма предуслов за долазак компанија из ИТ сектора у Требиње.

„Већ смо отворили Иновационо-предузетнички центар, а у оквиру конгресног центра, који ће градити Електропривреда Републике Српске, дали смо приједлог и да се изгради научно-технолошки парк“, поручио је Ћурић.

Извор: Град Требиње

Обавјештење о термину студентске посјете – ХЕ Дабар –

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Обавјештавају се студенти III и IV године

оба студијска програма

да је организована посјета ХЕ Дабар 4.6.2024. године.

Полазак је 4.6.2024. године у 8.00 часова

испред управне зграде Хидроелектрана на Требишњици.

Требиње, 03.06.2024. године

Студентска служба