Студентска посјета ХЕ Перућица и Машинском факултету у Подгорици

Посјета студената ФПМ Требиње ХЕ Перућица и Машинском факултету у Подгорици

Дана 7.6.2024. године студенти треће године студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику посјетили су Хидроелектрану Перућица. Студенте, заједно са деканом факултета проф. др Обрадом Спаићем и вишим асистентом Милицом Кашиковић, примили су Радован Ђукановић, руководилац подужнице  и Марко Војичић, помоћник руководиоца подужнице и представили им основне карактеристике хидроелектране.

ХЕ Перућица је најстарија велика хидроелектрана у Црној Гори која је почела са радом, 1960. године пуштањем у рад првог од планираних 8 агрегата. До сада је инсталисано  7 агрегата, од којих је за посљедња три почела модернизација (реконструкција) хидромеханичке опреме.

Након успознавања са основним дијеловима и начином рада хидроелектране студенти су обишли машинску салу предвођени Драгомиром Благојевићем, шефом службе за машинске послове. Током посјете био је растављен агрегат 6, те су студенти били у прилици да виде кугласти затварач, кола Пелтон турбине и остале значајне дјелове за рад једног агрегата. Након тога студенти су обишли разводно постројење и командне просторије, гдје им је Владан Вукчевић, вођа смјене представио значајне карактеристике постројења као и начин управљања одређеним агрегатима.

Послије посјете ХЕ Перућица студенди су посјетили и Машински факултет у Подгорици. У склопу ове посјете,  проф. др Урош Караџић студентима је представио све лабораторије факултета са посебним нагласком на лабораторије које се користе на енергетском смјеру. Тако су се студенти упознали са различитим инсталацијама за извођење експеримената као што су инсталације за хидраулички удар, климатизацију, симулацију рада вјетроелектране…

Овим путем се захваљујемо руководству Електропривреде Црне Горе и Хидроелектране Перућица, као и руководству Машинског факултета што су студентима Факултета за производњу и менаџмент Требиње омогућили ове посјете.

Коментари су закључени.